Societat

El pla especial del parc natural de Collserola fa un pas endavant

La nova planificació proposa un increment dels espais lliures i una estratègia per al seu ús públic

La protecció del principal pulmó verd de Barcelona fa un pas endavant. El Consell Metropolità ha aprovat el text refós del nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat). Es tracta del pas previ a l’aprovació definitiva que ha de fer el govern de la Generalitat. El pla, que substituirà a l’anterior, que data del 1987, ha de garantir la màxima protecció i conservació d’aquest espai natural, de vital importància per a la metròpolis de Barcelona. Per això, la nova planificació proposa un augment dels espais lliures de més de 700 ha i es projecta una nova estratègia per a l’ús públic. Com a novetats, el text identifica i posa en relleu determinats espais que, des del punt de vista ambiental, requereixen un tractament diferenciat; incrementa els espais lliures en una superfície de més de 700 ha; estableix una qualificació específica per al sistema hidrogràfic format pels principals rius i torrents; potencia les activitats agropecuàries que afegeixen valor al parc, basades en el desenvolupament d’una economia verda; redueix el sòl destinat a infraestructures viàries i equipaments en més de 400 ha, i defineix un nou model d’ús públic i social per potenciar un lleure responsable que no malmeti els valors naturals del parc. Aquest nou model ordena la gran concurrència d’usuaris: concentra les activitats i fa valer els recursos existents en consonància amb la diversitat d’activitats demanades.

El PEPNat es basa en la corresponsabilitat i cogestió com a elements de conservació activa de l’espai natural i fa partícips els propietaris dels terrenys en la seva gestió. Actualment el 60 % dels terrenys del parc de Collserola són de titularitat privada. També fa una aposta per minimitzar l’ocupació i la fragmentació dels espais lliures de Collserola, minimitza l’efecte barrera provocat per les infraestructures, i es potencien i s’adeqüen els passos per a la fauna en punts estratègics, com ara la riera de Vallvidrera o el torrent de Batzacs.

El Consell Metropolità ha aprovat també el text refós de la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) associada al pla.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Segrià, confinat

Barcelona

“Ara és moment de serenor, sang freda i comprensió”

Barcelona
crònica

Sardanes amb distàncies

Patrimoni

L’homenatge pendent

BANYOLES

Els primers al temple en 114 dies

Barcelona
Societat

Ni vacances ni pau

GIRONA

La manifestació contra l’empresonament del raper Pablo Hasel, convertida en concentració arran del confinament a Lleida

Lleida

Els Bombers fan quatre rescats al Pedraforca, Gósol, Lladurs i Castellar del Vallès

Barcelona

Pueyo apel·la a la “coresponsabilitat” per “doblegar la corba de contagi”

Lleida