Salut

L’hospital de Palamós farà molt aviat les proves PCR

S’està en la darrera fase de validació del laboratori, el personal i els equips

Ara es tindran els resultats en un màxim de 48 hores i no caldrà enviar les mostres al laboratori de referència de Salt

Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, que ahir van fer pública la memòria del 2019 –una valoració encara lliure del que representaran de ben segur els efectes de la Covid-19– treballen intensament per poder realitzar la prova de PRC rutinària als seus laboratoris, i estalviar-se així d’enviar les mostres al centre de referència al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. Fins ara només es podia analitzar des del centre de Palamós l’anomenat PCR ràpid (Point of Care). La segona, més complexa, és la PCR de rutina. Aquesta prova és clau perquè aconsegueix la detecció del coronavirus –el seu àcid ribonucleic o ARN– de manera precoç en les primeres fases del procés infecciós, amb independència que encara no hi hagi símptomes o no els hagi desenvolupat, com en el cas de les persones asimptomàtiques, algunes d’aquestes supercontagioses.

Anna Ribera, directora assistencial dels SSIBE, explica que fins ara, des de l’hospital de Palamós, els centres d’atenció primària, el Palamós Gent Gran i les residències que gestionen, la mostra de PCR s’havia d’enviar a analitzar al laboratori centralitzat a l’hospital de Santa Caterina. El resultat podia allargar-se dies. Ara això es vol revertir. Un cop acreditat l’instrumental, el personal i el protocol, el laboratori de l’hospital serà autosuficient per tenir els resultats en 24 o 48 hores, en comptes d’esperar dies. Ribera destaca la importància de poder tenir els resultats d’aquesta prova clau amb celeritat: “És important poder tenir una eina per controlar la malaltia i els seus afectats i, també, descarregar el Santa Caterina. A tall d’exemple: a Palamós es fan unes 13O o 150 PCR al dia, els caps de setmana 70.” De fet, incrementar la demanda de PCR, disposar de reactius suficients, havia estat una petició recurrent dels directors i gerents dels centres sanitaris gironins als responsables de Salut, vist que els països on s’havia controlat millor la pandèmia eren on, precisament, s’havien fet més tests.

Sense baixar la guàrdia

Un treball, doncs, que es porta a terme amb un personal que ha estat posat al límit, amb poc temps pe descansar i refer-se, si més no psicològicament. Entre el que s’ha fet destaca que al Palamós Gent Gran, centre sociosanitari amb residència i pal·liatius, s’han habilitat 20 llits. Això sí, ha estat necessari aclimatar cada habitació. A l’hospital, i a la quarta planta –on també hi ha els malalts de medicina interna– a la zona de la Covid, s’ha instal·lat un seguit de portes, a manera de compartiments estancs, que permetran tenir espais únicament reservats per a aquests malalts, separats dels altres. En aquesta planta d’aïllament no hi haurà pacients crítics. Els pacients crítics estaran ingressats a la UCIM o unitat de semicrítics, on es poden monitorar 24 hores i la intensitat de l’atenció és més gran que a planta. “En cas que aquesta unitat quedi curta i tinguem més de sis pacients, ampliarem l’espai amb els boxs de l’hospital de dia quirúrgic”, destaca.

LA FRASE

Des dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, en aquests moments estem fent entre 13O i 150 PCR al dia i els caps de setmana 70
És important poder tenir una eina com les PCR per controlar els efectes de la malaltia i els seus afectats
Anna Ribera
directora asssintencial dels SSIBE

El repte i necessitat del nou centre hospitalari

La presentació de la memòria dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) del 2019 no ha representat grans novetats. Les dades no reflecteixen enlloc els efectes de la pandèmia, que seran evidents el 2020 i que faran que la radiografia sigui molt diferent. En tot cas, l’escenari, però, no ha canviat i l’hospital de Palamós afronta les obres de la darrera gran reforma, que esgotarà l’espai, així com totes les combinacions que s’han fet per esprémer-lo al màxim.

La memòria ens fa veure una estabilització de l’activitat assistencial, especialment la quirúrgica. Segons les dades que es van fer públiques ahir, l’activitat quirúrgica amb ingrés a l’hospital de Palamós va pujar l’any passat un 2,5%. La cirurgia major sense ingrés es va reduir una mica, i sí que hi va haver més activitat en intervencions ambulatòries. En general, però, les dades apunten al fet que s’estabilitza el volum d’operacions, no per un tema de demanda sinó per manca d’espais per fer-ne més.

Les obres de millora a l’hospital de Palamós estan tocant, doncs, a la seva fi. No n’hi podrà haver més perquè s’han exhaurit tots els possibles espais de creixement, i l’única sortida és la construcció d’un nou hospital, segons explica Xavier Pérez, gerent dels SSIBE. La construcció d’un nou hospital és un procés a llarg termini que, des del moment en què s’engega, pot arribar a durar entre vuit i deu anys. Xavier Pérez va explicar ahir que s’està treballant per buscar el millor emplaçament possible.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El toc de queda entrarà en vigor a Catalunya aquest diumenge i s’aplicarà de les deu de la nit a les sis del matí

Barcelona

El govern espanyol aprova l’estat d’alarma i proposa que duri sis mesos

Barcelona

El Consell de Ministres es reuneix per aprovar l’estat d’alarma

Barcelona

El risc de rebrot puja als 788 punts i l’Rt se situa en l’1,53

Barcelona

El govern obre la porta a un nou confinament domiciliari

barcelona
Medi Ambient

Ampolles que guanyen vida

barcelona

Injusta criminalització

Barcelona
Societat

En Pepe torna a port

Castellfollit de la Roca

BBVA Asset Management dona més de 145.000 euros a quatre ONG amb seu a Catalunya