Salut

La mortalitat per càncer es redueix un 7% en set anys

L’Institut Oncològic registra una de les millors taxes de supervivència del món

Avenç en els de recte, pulmó i ovari

Els càncers augmentaran un 5% en deu anys per l’envelliment de la població

L’Institut Oncològic de Catalunya (ICO) va presentar ahir els resultats sobre la supervivència dels càncers tractats a la seva xarxa d’anàlisi, que atén el 50% de la població adulta de Catalunya, en unes jornades destinades a professionals de la salut. Dels resultats en destaca una de les taxes de supervivència més altes del món, que situa Catalunya com a referència mundial en matèria d’oncologia. En la inauguració de l’acte hi va ser present la consellera de Salut, Alba Vergés, que va destacar que “la lluita contra el càncer continua sent un repte per a la nostra societat”, especialment per aconseguir que “la malaltia pugui esdevenir crònica” i que hi hagi “una millora de qualitat de vida dels pacients”.

Les taxes de supervivència són de mitjana un 5% superiors a les europees i a les dels Estats Units en tots els tipus de càncer, però es distingeixen especialment els resultats en càncer de recte, de pulmó i d’ovari, en què la supervivència ha augmentat un 10%. Pel que fa al càncer de mama, l’increment de la supervivència és degut a l’augment de la participació en el cribratge. També cal destacar que a Catalunya s’han aconseguit reduir un 15% les mastectomies, i la reconstrucció simultània i immediata ha experimentat un creixement. El càncer de pròstata, tot i ser el més diagnosticat entre els homes, té la taxa més alta de supervivència, que s’eleva fins a un 96%.

El cas del càncer de pulmó és especialment interessant ja que el seu tractament ha experimentat una revolució durant els darrers deu anys gràcies a la tipificació d’un grup de pacients amb dianes específiques i l’aparició de la immunoteràpia per a pacients fumadors.

Els bons resultats, segons assegura la directora general de l’ICO, Candela Calle, es deuen al model organitzatiu de la institució, centrat en “l’empoderament del personal sanitari”, que consisteix a crear espais on els especialistes treballin conjuntament i prenguin decisions en benefici del pacient, per així escurçar el temps del diagnòstic. Així mateix, Calle també posa en relleu la qualitat del model assistencial i “l’equitat d’accés a la cartera de serveis” de la sanitat catalana.

Per la seva banda, investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de l’hospital Clínic de Barcelona han desenvolupat un mètode de cribratge que actua en la prevenció i la detecció precoç del càncer de còlon. L’estudi es basa a identificar determinades micromolècules d’àcid ribonucleic (RNA) en les mostres de femta per detectar tumors i lesions precursores del càncer de manera més precisa que amb el test de presència de sang, que és el mètode utilitzat actualment per al cribratge. Segons els investigadors, aquest nou mètode augmenta la precisió dels diagnòstics d’aquest tipus de tumor fins a prop del 96% i millora en un 35% la detecció de pòlips, fet que evitaria fer colonoscòpies innecessàries.

LA XIFRA

5%
més de càncers es diagnosticaran entre el 2020 i el 2030 pel creixement i l’envelliment de la població.

L’envelliment de la població, causa de futurs càncers

La mitjana d’edat de la població creix cada vegada més i aquest fet també tindrà una incidència en l’augment dels tumors cancerígens. Si bé el 2018 es van diagnosticar 18,1 milions de casos nous de càncer arreu del món, es calcula que el 2040, tot i els avenços en el tractament, se’n diagnosticaran aproximadament 29,4 milions, d’una banda, per l’augment de la població i, de l’altra, pel seu envelliment. En els pròxims deu anys, s’estima que l’envelliment de la població farà incrementar un 5% la incidència del càncer a Catalunya. Això no obstant, també es preveu que més pacients sobrevisquin al diagnòstic gràcies a les millores que hi haurà en el tractament i en la detecció precoç de la malaltia. A més, la prevenció serà un factor clau per evitar la malaltia. I és que tal com va exposar la consellera de Salut, Alba Vergés, “un 30% dels càncers es poden evitar a través de la prevenció”, que consisteix simplement a dur un estil de vida saludable, segons la consellera. Això inclou una dieta equilibrada, la pràctica regular d’exercici físic i la privació del consum de substàncies com l’alcohol i el tabac. És per aquest motiu que des de l’ICO consideren indispensables les campanyes de sensibilització. Per altra banda, es preveu implantar l’oncologia de precisió al sistema sanitari a partir de biomarcadors i la selecció de la població de risc.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comandaments de Mossos diuen que el 19 i 20-S van ajudar la Guàrdia Civil en diversos escorcolls

San Fernando de Henares
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Es mantindrà el sol

Barcelona

Troben un noi mort a les obres del túnel de Glòries de Barcelona

Barcelona

Buch al·lega que només es pot intervenir en els talls a la Meridiana si hi ha risc per a les persones o pels béns

Barcelona

UGT denuncia que les dones cobren 543 euros menys al mes que els homes i que la bretxa salarial se situa en el 23,03%

Barcelona

S’aixeca el confinament de l’institut de Constantí un cop comprovat que les concentracions de gas no són tòxiques

Barcelona

Agricultura impulsa la simulació d’incendis forestals amb dades reals com a eina de prevenció

Barcelona

Onze morts després d’un atac racista a dos bars de la ciutat alemanya de Hanau

Hanau

El Govern creu que la taxa Google s’ha fet “des de la improvisació” i sense esperar les directrius europees

Barcelona