La Borsa
Més valors
Economia

Impostos que no vols apujar, no els deixis sortir

Podem posar moltes etiquetes al discurs que va pronunciar el doctor Andreu Mas-Colell el 30 de setembre passat en el Cercle d'Economia, però no pas la seva falta de claredat. Penso que en aquelles paraules del doctor Mas-Colell hi ha resumida l'essència d'una manera de fer, hi està manifestada la tendència que veurem les properes dècades en l'administració de la cosa pública, a Catalunya, sí, i a tot arreu. Idees a ressaltar:

-Es planteja l'accés gratuït universal als serveis públics. Es diu gratuït però es paguen impostos, contribucions especials, taxes, estatals, locals, municipals, quotes a la Seguretat Social. Penso que la lectura és simple: la tendència de la recaptació fiscal va a menys perquè l'activitat econòmica tendeix a menys, i l'atur, a més, per la qual cosa les recaptacions fiscals cauran.

-S'argüeix que la participació privada en la prestació dels serveis que demani la població ha de ser superior, però la renda mitjana de la població ¿arribarà a pagar el que demani per a aquests serveis? Penso que aquí s'hi explicita la carpetada final a la redistribució de la renda: si els impostos no han de créixer -els veritablement rics sempre tindran tortuositats legals per no pagar- i les despeses no han d'acabar sent ateses, l'única sortida és que paguin qui usen serveis, i qui no pugui, que s'empobreixi o els usi menys.

-Una idea: que es mantindrà l'essencial. Ja, el concepte essencial és subjectiu, però això al marge: un mínim de subsistència sempre hi serà perquè no hi ha pitjor enemic que qui no hi té res a perdre. A partir d'aquí…

Resum del resum: pagament per accés a l'ús, declini de la redistribució, i cadascú el que és seu. No té gens a veure amb el que hem vist fins ara, però és que estem en una crisi sistèmica (Catalunya i tot el planeta) i quan això passa es produeix un canvi de model. I el model que ve és trist, pobre i limitat, almenys per a la majoria.

Aconsegueixin el text. Endurint expressions i emprant vocables i oracions més rotundes, el meu parer és que aquest missatge podria haver estat pronunciat per la senyora María Dolores de Cospedal; i no, no es quedin en la diferència de color polític entre l'un i altra: transcendeixin això perquè això ja no és important … si és que, al capdavall, algun cop ho ha estat.

Què vaig trobar a faltar en aquest discurs? Doncs hi vaig trobar a faltar la referència als 18.000 milions d'euros que anualment Catalunya rep de menys d'Estat espanyol amb relació al que a l'Estat espanyol aporta. ¿Que no cal ser eficients en les despeses sense pujar els impostos? Doncs a què esperen? Aquests impostos que no es volen apujar, pagats, ja estan a compte. Ja saben: “Aigua que no has de beure deixa-la córrer.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Secció
Subsecció

Isabel Vilà i Pujol

El Constitucional anul·la l’impost de plusvàlues que cobren els ajuntaments

MADRID

Puratos preveu créixer un 26% en vendes l’últim trimestre d’aquest any

sils
economia

Inauguració oficial a Sarrià de l’Esclat

El Govern inicia els tràmits per impulsar una nova llei de Turisme de Catalunya

BARCELONA

Aturen la pesca de sonso dos mesos abans del previst per falta de captures

BLANES

Antai VB capta 11,8 milions per crear empreses

barcelona

L’Airef rebaixa un punt la previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2021, fins al 5,5%

BARCELONA

Grifols obté llum verd de l’autoritat alemanya per adquirir Biotest

barcelona