La Borsa
Més valors
Economia

Les exportacions catalanes creixen un 10,2% interanual durant el primer trimestre

Al març, les vendes a l’exterior es disparen un 36,1% pels efectes de la pandèmia

Catalunya va exportar productes per 19.183 milions d’euros durant el primer trimestre, un 10,2% més respecte al mateix període de l’exercici anterior. Bona part de la millora es deu al comportament que van tenir les vendes a l’exterior durant el mes de març, ja que el comerç internacional es va paralitzar l’any passat a partir de la declaració de l’estat d’alarma. Al març, les exportacions catalanes es van disparar un 36,1% en termes interanuals, fins als 7.584,1 milions, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Per altra banda, Catalunya va registrar un millor comportament respecte al conjunt de l’Estat, on les exportacions durant el primer trimestre van créixer un 4,9%, fins als 72.307,9 milions.

Catalunya va ser la tercera comunitat on més van créixer les exportacions durant el primer trimestre, superada només per Galícia (+10,9%) i Múrcia (+10,6%). No obstant això, va ser la regió que més va contribuir al creixement de les vendes al conjunt de l’Estat. En concret, Catalunya va aportar 2,6 punts a l’increment de les exportacions, més de la meitat sobre el total (+4,9%).

En aquest sentit, el pes de les exportacions catalanes sobre el conjunt d’Espanya també va augmentar. Durant aquest primer trimestre, Catalunya va representar el 26,5% de les vendes a l’exterior de tot l’Estat, una quota que durant el primer trimestre de l’any passat era del 25,3%.

El sector químic encapçala les vendes

El sector químic continua encapçalant les exportacions a Catalunya, amb una quota del 29,2% sobre el total de les vendes a l’estranger. Segons les dades del ministeri d’Indústria, les empreses del sector van exportar productes per 5.599 milions durant el primer trimestre, un 10,8% més respecte a l’exercici anterior. Tan sols al març, el sector químic català va incrementar un 22,6% les vendes a l’exterior, fins als 2.217,2 milions.

Els béns d’equip ocupen la segona posició, amb un pes del 16,9% sobre les exportacions totals. A Catalunya, el sector va vendre productes per 3.243,6 milions entre gener i març, un 11,7% en termes interanuals, mentre que les exportacions durant el mes de març es van disparar un 36,7%, fins als 1.275,9 milions. A continuació apareix el sector de l’alimentació, que durant el primer trimestre va exportar productes per 2.760,8 milions, un 5,5% més respecte a l’exercici anterior. Entre gener i març, el sector alimentari va representar un 14,4% sobre el total de les exportacions catalanes.

Per altra banda, cal destacar el fort creixement que va experimentar el sector de l’automoció després de la forta caiguda d’activitat registrada l’any passat durant la pandèmia. Durant el mes de març, els fabricants d’automòbils van exportar productes per 1.038,2 milions, un 76,1% més respecte al març de l’any passat. De fet, l’automòbil va ser el tercer sector que més va exportar durant el mes de març, només per darrere la indústria química i els béns d’equip.

Dades per demarcacions

La demarcació de Barcelona és, amb diferència, la que més exporta de tot Catalunya. Malgrat tot, va ser la regió que menys va incrementar les seves vendes durant el primer trimestre. Entre gener i març, les vendes a l’estranger de Barcelona van créixer un 8,8% en termes interanuals, fins als 14.888,3 milions. Únicament el març, en canvi, les exportacions van registrar un creixement del 35,4%, fins als 5.886,3 milions.

Tarragona va ser la demarcació que més va créixer, amb unes exportacions de 2.183,8 milions durant el primer trimestre (+19%) i de 865,7 milions al març (+47,9%). També es van registrar importants creixements a Girona, amb unes vendes de 1.630,1 milions entre gener i març (+11,4%) i de 637,1 milions al març (+28,4%). En la mateixa línia es van comportar les exportacions a la demarcació de Lleida, amb unes vendes de 481,5 milions durant el primer trimestre (+10,4%) i de 194,9 milions el març (+36,5%).

Importacions a la baixa

Pel que fa a les importacions, Catalunya va comprar productes a l’estranger per 20.712 milions durant el primer trimestre, un 2,7% menys en comparació al mateix període de l’exercici anterior. La davallada registrada al conjunt del trimestre, però, contrasta amb l’evolució de les importacions al març. En concret, Catalunya va adquirir productes per 7.654,9 milions un 19% més respecte al març de l’any passat. Segons les dades publicades aquest dilluns, les importacions de Catalunya representen el 27,4% sobre el total de l’Estat.

Les exportacions creixen un 4,9% a l’Estat

Les exportacions al conjunt de l’Estat durant el primer trimestre van ser de 72.307,9 milions, un 4,9% més en termes interanuals. L’increment també es deu a la forta pujada de les vendes registrades al març, després que l’any passat es declarés l’estat d’alarma. Les exportacions durant el tercer mes de l’any van créixer un 29,9%, fins als 28.268,3 milions. Pel que fa a les importacions, aquestes es van situar en els 75.570,7 milions entre gener i març, un 1,3% menys respecte a l’exercici anterior. Al març, però, la compra de productes procedents de l’estranger es va incrementar un 20,5%, fins als 28.680,2 milions.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Banc d’Espanya eleva al 6,2% el creixement del PIB a l’Estat el 2021 i situa la recuperació a finals de 2022

Madrid

Foment preveu una recuperació “intensa” en el segon semestre i reclama un nou pacte social

Barcelona

El Govern pacta amb els agents socials ampliar a 191 els sectors que rebran 993,2 milions en ajuts directes

Barcelona

L’Azure reincorpora 411 habitacions a l’oferta de Lloret per sumar també qualitat

LLORET DE MAR

Bretxa salarial de gènere

Catedràtic d’estructura econòmica / IQS School of Management / @sninobecerra

Pros i contres de Twitter

Catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la UPF i economista

L’aeroport, per a què?

Emprenedora

Cruïlla sense visibilitat per a la banca i la inversió

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS
DE MEMÒRIA

Monuments a les innovacions

Professor de Política Econòmica de la UB