Medi ambient

Cada gironí genera més de 430 quilos de residus a l’any

Els veïns de Girona originen individualment cada dia 1,20 quilos d’escombraries

La fracció resta suposa la meitat de les prop de 44.000 tones que es recullen a l’any a la ciutat

Els catalans produeixen de mitjana 1,39 kg de deixalles al dia

Els veïns de Girona generen cada cop més escombraries. Segons les últimes dades actualitzades, ha augmentat la generació de residus per habitant i dia: s’ha passat d’1,18 kg per habitant i dia l’any 2017 a 1,20 kg per habitant i dia l’any 2018. Així, en total, cada habitant de Girona va originar l’any passat 438,22 quilos. Són les dades que ha recollit el servei de neteja viària i recollida de residus que fa l’empresa mixta Sermunegisa (Girona+Neta), constituïda per Fomento de Construcciones y Contratas i l’Ajuntament de Girona. De fet, el govern municipal va signar el contracte amb aquesta empresa el 9 de desembre del 2011 amb l’objectiu de potenciar la recollida selectiva, apropar-la a la ciutadania i disminuir el volum de rebuig recollit, així com millorar la neteja viària de la ciutat. Gairebé vuit anys després de signar aquell contracte, les dades indiquen que hi ha hagut un increment progressiu en l’evolució de la producció total de tones recollides. Les xifres més pròximes en el temps ens diuen que hi ha hagut un increment del 3% el 2018 respecte a l’any anterior. En dades absolutes, això significa un volum de gairebé 1.300 tones més de residus recollits d’un any per l’altre. És a dir, si el 2017 els gironins van produir un total de 42.656 tones de residus, el 2018 el volum es va elevar a les 43.939. Cal tenir en compte que cinc anys enrere, el 2014, l’empresa Girona+Neta va recollir 38.842 tones de residus produïts per la ciutadania.

En aquest sentit, i tenint en compte les dades de l’any passat, el paper comercial ha estat un residu que ha experimentat un gran repunt, amb un increment del 31% (unes 400 tones) respecte a fa dos anys. Així, si el 2017 la ciutat de Girona en va produir 534 tones, el 2018 va arribar a les 699. Es tracta d’una dada que pràcticament duplica la quantitat de fa cinc anys, situada en les 387 tones. També creix la generació de residus de paper en els contenidors de color blau: se’n van arribar a recollir 2.641 tones durant el 2018, un 18% més que l’any anterior. Els envasos lleugers –els que van al contenidor de color groc– són els altres residus més generats a Girona, amb un increment del 19% del 2017 (1.628) al 2018 (1.942). Per contra, la producció de vidre –contenidor que habitualment és de color verd– ha caigut pràcticament un 2%: de les 2.110 tones recollides fa dos anys, s’ha passat a les 2.072 de l’any passat.

El residu més recollit

Al carrer també hi ha un contenidor per a la fracció resta, habitualment de color gris, que serveix per llençar-hi aquella resta que ja no té cap valor i que no s’aprofitarà per a res. Doncs aquest residu és el que el servei d’escombraries recull més dels carrers de la ciutat de Girona. El 2018 en va recollir 21.704 tones, pràcticament la mateixa quantitat que l’any anterior. Pel que fa a la fracció orgànica –contenidors que a Girona són de color marró–, el 2018 se’n van recollir poc més de 9.000 tones, 20 més que el 2017. A diferència de la fracció resta, que manté la mateixa dinàmica, a Girona la fracció orgànica ha experimentat un creixement a l’alça des de fa cinc anys. El 2014, la ciutadania va llençar 7.724 tones de residus als contenidors d’orgànica, unes 1.300 tones menys que el 2018. Finalment, el servei de neteja també va haver de recollir mobles i estris vells que els gironins havien llençat al carrer: concretament, 1.725 tones, un 17% més que el 2017.

LES XIFRES

4
milions
de residus es van llençar a les quatre deixalleries que té Girona i l’àrea metropolitana.
17
per cent
de les escombraries recollides són “impropis”, és a dir, residus que no es van llençar al contenidor correcte.
1.725
tones
de mobles i estris vells van ser recollits a la via pública per l’empresa de neteja de la ciutat.

El porta a porta a Sant Daniel

Durant l’any 2017 es va fer un salt important, tant en el sistema porta a porta a la Vall de Sant Daniel com en la recollida comercial, també porta a porta, de les fraccions d’envasos, orgànica i resta, adreçada als restauradors del Barri Vell i el Mercadal. Durant l’any 2018, es van anar consolidant aquests nous sistemes de recollida. Segons el govern municipal, les dades de la recollida porta a porta a la Vall de Sant Daniel són molt bones. Es van analitzar les dades de recollida des del juny del 2017 fins al mes de maig del 2018 i es constata que, a la Vall de Sant Daniel, del total de tones de residus recollides (80,72), tan sols el 18,68% eren de rebuig, i el 81,32% es recollien de manera diferenciada, separant la fracció orgànica, el paper i els envasos. Analitzant les dades de la fracció orgànica, i comparant-les amb les de la resta de la ciutat, veiem que la mitjana d’impropis durant els tres primers trimestres del 2018 a la ciutat de Girona va ser del 17%, mentre que a la Vall de Sant Daniel, del 3,58%.

Un 30% més de visites a les deixalleries municipals

Òscar Pinilla

La ciutat de Girona i la seva àrea metropolitana disposen de dues deixalleries fixes –l’una, al polígon industrial Mas Xirgu (gestionada per Girona+Neta); l’altra, al polígon industrial de Sarrià de Ter–, així com dues deixalleries mòbils –gestionades pel Consell Comarcal del Gironès–, amb un calendari establert itinerant per tots els barris. Alguns residus, ateses les seves característiques de volum, toxicitat o raresa, no poden anar a qualsevol contenidor de la via pública i requereixen una recollida específica per garantir-ne el tractament adequat. Entre totes, han recollit més de quatre milions de tones de residus, un 6% més que l’any 2017.

Durant el 2018, hi va haver un increment d’un 30% del nombre de visites de particulars a les deixalleries municipals respecte a l’any anterior. En total, s’hi van desplaçar 39.205 usuaris, uns 9.000 més que el 2017. La deixalleria més sol·licitada és la de Mas Xirgu, amb 33.186 usuaris, dada que suposa un creixement molt destacat, del 49%, respecte a l’any anterior. En canvi, la deixalleria de Sarrià de Ter és menys visitada. Tot i així, i després d’experimentar una baixada del nombre d’usuaris en els quatre anys anteriors, el 2018 va remuntar fins a les 2.748 visites de particulars, un 40% més que el 2017, quan tan sols en va rebre 1.969. Cal tenir en compte que fins a Sarrià s’havien apropat 3.127 particulars fa cinc anys.

Pel que fa a les altres dues deixalleries, la Mòbil 1 va registrar 3.076 visites el 2018 (un 5% més que el 2017) i la Mòbil 2 va assolir els 2.943 usuaris (gairebé un 1% menys).

De tots ells, durant el 2018, fins a 2.444 titulars d’habitatges van fer sis o més visites a les deixalleries de Girona, i van obtenir, així, la bonificació d’un 15% de la taxa d’escombraries. L’any passat, 2.025 habitatges van obtenir aquesta bonificació (419 habitatges més aquest any).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Arriba el pic de calor amb ruixats de tarda

Barcelona

Urbanisme aprova inicialment el pla de transformació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs

barcelona

La incineradora de Cercs no es farà

barcelona

Tancat el gorg de Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses

SANT JOAN DE LES ABADESSES
INFRAESTRUCTURES

El nou carril bus-VAO de la C-31 a Badalona es posa a punt

Anul·lat l’acord contra Felip VI, a Castellfollit

Castellfollit de la Roca

Regulen l’educació telemàtica del conservatori de música

girona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Es podran assolir més de 35 °C a l’interior

Barcelona

Un estudi demostra per primer cop el descens de la comunitat de peixos a la costa catalana

Mataró