Medi ambient

Afronten la urbanització als Emperadors d’Empúries

La reforma del sector dels Emperadors ja està en marxa, un cop resolt el contenciós entre els veïns i l’Ajuntament

Les actuacions afectaran l’enllumenat públic, les voreres i l’asfaltatge

Els veïns hauran d’assumir tot el cost de l’obra a través de quotes

La urbanització del polígon d’actuació dels Emperadors (UA 106) començarà, ara sí, en els pròxims mesos per tal de posar fi a un greuge històric amb els veïns de la zona, que han viscut durant anys en un espai privilegiat per la proximitat amb la zona de platges d’Empúries però en condicions urbanístiques precàries. La necessitat d’urbanitzar la zona era òbvia. Han estat les discrepàncies sobre qui havia de pagar les obres que n’ha endarrerit la posada en marxa.

Ara, amb les diferències resoltes judicialment, i amb el procés de licitació dels treballs engegat, així com el repartiment dels costos de finançament, que hauran d’assumir en un cent per cent els veïns, sembla que no hi hagi res més que ho pugui aturar. Precisament, el finançament es farà amb quotes urbanístiques i no a través de contribucions especials, mètode amb el qual l’Ajuntament assumiria una part del cost. Ja s’ha iniciat el procés de licitació dels treballs i la previsió és que abans de l’estiu es puguin fer feines de preparació dels terrenys. De fet, és durant el primer mes que estan previstes les prospeccions arqueològiques i els primers moviments de terra.

L’espai afectat per la urbanització té una superfície d’uns 171.000 metres quadrats i limita, al nord, amb les ruïnes d’Empúries, l’accés a les quals passa precisament pel mig del polígon d’actuació; al sud, amb la carretera GI-630 i el Rec del Molí; a l’est, amb el passeig anomenat “camí dels enamorats”, que circula paral·lel a la platja del Rec del Molí, i, a l’oest, amb la carretera GI-630, un espai qualificat urbanísticament com a sòl no urbanitzable.

El cost dels treballs és de 2.766.441 euros, una quantitat que, un cop estiguin adjudicades les obres, serà inferior.

El primer que s’ha hagut d’executar és el pla de reparcel·lació, perquè no era un sòl urbanitzable consolidat, ja que no s’havien fet les cessions pertinents. L’àmbit d’intervenció inclou dues àrees que tenen qualificacions urbanístiques diferents: la part més cap a l’oest del carrer del Museu, que està configurada majoritàriament per parcel·les unifamiliars aïllades de mitjana superfície, i la part més cap a l’est del carrer del Museu, configurada per habitatges en filera. L’àmbit d’aquest projecte comprèn l’espai delimitat pels carrers següents: carrer Palanca, carrer de Gandia, carrer Claudi, carrer Neró, carrer Domicià, carretera GI-630, carrer Puig i Cadafalch, carrer Marc Antoni, carrer Julià, carrer de les Coves, carrer Vespassià, carrer Juli Cèsar i carrer Maximilià. Les obres inclouran, entre altres coses, l’enllumenat públic, l’asfaltatge i les voreres. Afectaran 210 veïns i, molt probablement, s’adjudicaran en les pròximes setmanes. Els primers treballs es faran abans de l’estiu, però el gros de l’obra es farà a partir del setembre, perquè per vacances estaran aturades.

LES XIFRES

2,76
milions d’euros
és el cost pressupostat de la urbanització del polígon d’actuació UA 106.
100
per cent
del cost de la urbanització hauran d’assumir els veïns dels Emperadors, a través de quotes.
171.000
metres quadrats
de superfície afecta el projecte d’urbanització del sector dels Emperadors.

Es donaran facilitats per pagar en diversos anys

Joan Puntí

El contenciós judicial entre els veïns i l’Ajuntament s’havia allargat durant uns cinc anys i no s’ha resolt fins a l’últim terç del 2019. La batalla judicial es va iniciar quan l’aprovació de les quotes de reparcel·lació deixava clar que eren els veïns qui les havien d’assumir. Alguns, però, no hi estaven d’acord. L’alcalde, Víctor Puga, explicava que els dubtes s’havien creat quan es va urbanitzar el carrer de la pujada al Museu a través de contribucions especials de totes les finques que confrontaven amb el vial. “Els veïns defensaven que era un sòl urbà consolidat, perquè fa molts anys que estem aquí edificats i, per tant, que no havien de cedir res. Però no era una qüestió econòmica, sinó de complir amb la llei.” El jutjat de primera instància i el Tribunal Superior de Justícia van donar la raó a l’Ajuntament i la sentència ja és ferma.

Puga defensa, d’altra banda, que els veïns han de tenir “totes les facilitats possibles” per assumir el cost de la urbanització. “Veurem si amb garanties d’avals o no i veurem amb quins interessos”, deia.

L’Ajuntament, que és el que assumeix l’obra pública, està disposat a buscar fórmules per donar facilitats de pagament als veïns. “Hi ha gent que pagarà molts diners. Tot i que no està ni decidit ni aprovat, podrem facilitar que es pagui en tres o quatre anys.”

Els veïns pagaran entre 700 i 40.000 euros, en funció del resultat d’una fórmula universal de càlcul en què entren bàsicament dos paràmetres: els metres lineals de façana i la superfície.

Puga entén que la gent que paga l’IBI durant 30 anys vol els mateixos serveis que tothom. “Però s’ha de tenir en compte que allò que es va pagar en el moment de la compra es revalorarà moltíssim. Aquestes són les parcel·les més cares de l’Escala. S’han arribat a pagar més de 500.000 euros per 1.000 metres quadrats.”

El pla director d’urbanitzacions i el Riuet

El pla director d’urbanitzacions aprovat l’any passat va marcar el calendari i va establir la priorització en el procés d’urbanització, entesa com l’establiment de serveis bàsics i la pavimentació de carrers en tot el territori del municipi de l’Escala. Els polítics que van passant pel govern local, siguin quins siguin, tindran ara unes dades reals de la situació i una aproximació de l’ordre de les necessitats col·lectives.

L’alcalde de la població, Víctor Puga, manifestava recentment que els Emperadors i el Riuet són els dos grans projectes a afrontar. “Dels dos –afirmava ell mateix–, possiblement el més urgent és el Riuet, tot i que era lògic que es comencés pels Emperadors perquè la tramitació estava més avançada.” “El projecte del Riuet està fet. Està encarregat ja des de fa uns anys. La idea és que sigui el següent, sense cap dubte”, exposava Puga.

Les discrepàncies que van frenar el desenvolupament més ràpid del projecte d’urbanització dels Emperadors no sembla que s’hagin de produir en la urbanització del Riuet. L’aplicació del mètode de finançament és en aquest cas clar per a Puga: “Aquí serà per contribucions especials i podria ser d’un 85% per als veïns i un 15% per a l’Ajuntament.” Puga, en aquest cas, va més enllà: “Ho estem analitzant i, probablement, l’Ajuntament hi hauria d’aportar més, perquè no seria gaire just que tot el passeig a primera línia l’haguessin d’assumir els veïns.” Tot i això, sí que hi podria haver discrepàncies “en el tipus d’urbanització a desenvolupar”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Palamós, sense vigilància a les platges per un error

palamós
ENRIC MARQUÈS
ALCALDE DE LA BISBAL D’EMPORDÀ (ERC)

“El repte del futur és la setmana vinent”

la bisbal d’empordà
Medi Ambient

Iqoxe i l’ACA, ‘distingits’ amb els premis Àtila

Medi Ambient

Prova pilot per reduir els incendis forestals

Nous abocaments a les hortes, a Girona

girona

El sindicat SME diu que Interior ha autoritzat que vigilants de Rodalies, metro i tramvia utilitzin esprais pebre

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Temps estable

Barcelona
rússia

Desastre ecològic a l’Àrtic rus pel vessament de combustible dièsel

Guardians de la biodiversitat

Barcelona