Societat

opinió

En suport de la transició cap a una vida adulta

En alguns casos es genera inseguretat jurídica i vulneració del principi del favor minoris

Creu Roja a Girona realitza accions d'assistència, suport, assessorament i informació d'immigrants des del 1997. Deu anys després de l'inici d'aquestes activitats, vam començar a detectar casos de menors estrangers no acompanyats (MENA) que malgrat la variació dels fluxos migratoris s'han mantingut constants.

Com a institució humanitària, Creu Roja disposa d'estratègies i instruments propis per atendre les persones d'origen estranger. D'una banda, la política de migracions de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICRMLR) aposta per un reconeixement dels drets dels estrangers i, per tant, afirma que aquest col·lectiu també és titular de drets amb independència de la seva situació administrativa d'acord amb els diversos instruments jurídics de dret internacional públic, com ara la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides (1948) i la convenció sobre els drets dels treballadors migratoris i les seves famílies (1990). De l'altra, aquesta mateixa política de migracions afirma que cal vincular la protecció i l'assistència dels immigrants amb accions de defensa a favor d'aquest col·lectiu i, en especial, a favor d'aquells immigrants més vulnerables, com ara els menors estrangers no acompanyats.

A la vulnerabilitat intrínseca del col·lectiu hi hem detectat un seguit de problemàtiques referides a la determinació de l'edat i a l'empara dels drets dels menors, en què sovint es posa en dubte l'autenticitat de llurs documents d'identitat i es dóna preponderància a les proves òssies, que prenen de referència poblacions d'origen caucàsic per establir els barems amb els quals defineixen l'edat.

Al llarg dels darrers cinc anys, hem atès 25 joves procedents de Mali, Ghana, Nigèria, el Senegal, el Camerun i Guinea, la qual cosa ens permet afirmar que el circuit d'acollida d'aquests joves desemparats no és homogeni arreu de l'Estat espanyol, la qual cosa genera en alguns casos inseguretat jurídica i vulneració del principi del favor minoris, malgrat que les diverses administracions públiques disposen d'instruments jurídics que regulen i protegeixen els drets dels menors i, més concretament, els drets dels menors estrangers no acompanyats.

En aquest sentit, Creu Roja troba molt convenient la resolució aprovada el setembre del 2013 pel Parlament Europeu en la qual s'encoratja els estats membres de la UE a vetllar per una protecció efectiva dels drets d'aquests menors des del moment de la seva arribada, a través del nomenament d'un tutor, i la mateixa resolució deplora la utilització de tècniques mèdiques per determinar l'edat.

Els menors estrangers no acompanyats haurien de poder gaudir de l'entorn, l'empara i els recursos adequats que els permetin fer la transició a la vida adulta.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies

barcelona

Els Mossos denuncien 60 conductors beguts i 14 drogats durant el Carnaval de Sitges

Sitges

Sanitat es planteja canviar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus

Madrid

Un noi de 22 anys que va viatjar a Milà, segon cas de coronavirus a Catalunya

barcelona

El fiscal apunta que Peral podria haver netejat sang de la víctima amb una samarreta on s’ha trobat ADN dels dos

Barcelona

Brussel·les admet que el coronavirus tindrà conseqüències econòmiques

brussel·les

Naturgy suspèn viatges internacionals dels seus empleats pel coronavirus

barcelona

Barcelona constitueix un comitè de coordinació i seguiment per l’evolució del coronavirus

Barcelona

L’OMS troba irracional i desproporcionat usar mascaretes i gels desinfectants

barcelona