Societat

opinió

En suport de la transició cap a una vida adulta

En alguns casos es genera inseguretat jurídica i vulneració del principi del favor minoris

Creu Roja a Girona realitza accions d'assistència, suport, assessorament i informació d'immigrants des del 1997. Deu anys després de l'inici d'aquestes activitats, vam començar a detectar casos de menors estrangers no acompanyats (MENA) que malgrat la variació dels fluxos migratoris s'han mantingut constants.

Com a institució humanitària, Creu Roja disposa d'estratègies i instruments propis per atendre les persones d'origen estranger. D'una banda, la política de migracions de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICRMLR) aposta per un reconeixement dels drets dels estrangers i, per tant, afirma que aquest col·lectiu també és titular de drets amb independència de la seva situació administrativa d'acord amb els diversos instruments jurídics de dret internacional públic, com ara la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides (1948) i la convenció sobre els drets dels treballadors migratoris i les seves famílies (1990). De l'altra, aquesta mateixa política de migracions afirma que cal vincular la protecció i l'assistència dels immigrants amb accions de defensa a favor d'aquest col·lectiu i, en especial, a favor d'aquells immigrants més vulnerables, com ara els menors estrangers no acompanyats.

A la vulnerabilitat intrínseca del col·lectiu hi hem detectat un seguit de problemàtiques referides a la determinació de l'edat i a l'empara dels drets dels menors, en què sovint es posa en dubte l'autenticitat de llurs documents d'identitat i es dóna preponderància a les proves òssies, que prenen de referència poblacions d'origen caucàsic per establir els barems amb els quals defineixen l'edat.

Al llarg dels darrers cinc anys, hem atès 25 joves procedents de Mali, Ghana, Nigèria, el Senegal, el Camerun i Guinea, la qual cosa ens permet afirmar que el circuit d'acollida d'aquests joves desemparats no és homogeni arreu de l'Estat espanyol, la qual cosa genera en alguns casos inseguretat jurídica i vulneració del principi del favor minoris, malgrat que les diverses administracions públiques disposen d'instruments jurídics que regulen i protegeixen els drets dels menors i, més concretament, els drets dels menors estrangers no acompanyats.

En aquest sentit, Creu Roja troba molt convenient la resolució aprovada el setembre del 2013 pel Parlament Europeu en la qual s'encoratja els estats membres de la UE a vetllar per una protecció efectiva dels drets d'aquests menors des del moment de la seva arribada, a través del nomenament d'un tutor, i la mateixa resolució deplora la utilització de tècniques mèdiques per determinar l'edat.

Els menors estrangers no acompanyats haurien de poder gaudir de l'entorn, l'empara i els recursos adequats que els permetin fer la transició a la vida adulta.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presó sense fiança per al veí del Prat de Llobregat acusat de matar la seva parella

EL PRAT DE LLOBREGAT

A presó 11 dels 28 detinguts en l’operació antidroga desarticulada a Badalona

Badalona

Primera escletxa en la versió policial de les càrregues de l’1-O

L’Hospitalet de Llobregat

El govern espanyol destina 1,3 milions d’euros al supercomputador de Barcelona

barcelona

Desactivat el pla Inuncat un cop passat el front de pluges més intenses

barcelona

La junta de tractament de la presó de Brieva proposa un primer permís per a Urdangarin

Madrid

Trànsit fa una crida a la “moderació” i la “precaució” a la carretera coincidint amb l’operació sortida pel pont

Barcelona

Una dona amb hipotèrmia severa salva la vida després de sis hores amb el cor aturat

Barcelona

Ferit crític un vianant en ser atropellat per una furgoneta a l’A-27 a Tarragona

Tarragona