Societat

Videotrucades i visites més espaiades a Puig de les Basses

Quaranta-set interns de tercer grau han passat el confinament a casa

A l’accés, hi ha control de temperatura als visitants que entren al centre penitenciari de Figueres

Des del 13 de març, 33 interns d’aquest centre han acabat la condemna

“Tot i que estem a l’interior del centre penitenciari, ens informem diàriament sobre què està passant a fora des que va començar l’emergència sanitària pel coronavirus. Estem patint per les nostres famílies, per les víctimes i per l’estat global del món. Al principi, l’episodi ens va afectar perquè no podíem veure els nostres éssers estimats. Tan sols per contacte telefònic o per videotrucada. Res més.” És el testimoni d’un intern de la presó de Puig de les Basses, de Figueres, on hi ha actualment 747 reclusos (705 homes i 42 dones). Arran de la situació d’excepcionalitat per la pandèmia, Amand Calderó, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, explica que, quan es va decretar l’estat d’alarma, des de l’àmbit penitenciari es van veure obligats “a prendre decisions que no s’havien adoptat mai per protegir la salut de les persones privades de llibertat i la dels treballadors”. El Departament de Justícia, de fet, va demanar al de Salut que, tenint en compte que els funcionaris de les presons són personal essencial, se’ls fes la prova PCR, i als interns, també.

“Hi ha hagut pocs afectats per coronavirus. I, per sort, no hi ha cap cas greu”, afirma Calderó. Aquesta setmana, concretament, a Puig de les Basses no consta cap reclús positiu per la Covid-19 (tan sols un la va tenir, si bé ja va ser donat d’alta). I, pel que fa als professionals, dijous es tenia coneixement de set positius actius per coronavirus, i tres més ho havien superat.

“Un plus d’humanitat”

Per garantir la seguretat, Calderó indica que, al principi, algunes de les mesures van haver de ser dràstiques. Es van suspendre les comunicacions orals per locutori de vidre i els vis-a-vis, que impliquen un contacte directe entre les persones recluses i les que les van a veure. Una altra acció restrictiva va ser l’ajornament de les sortides programades i dels permisos (per exemple, els concedits als presos amb la primera quarta part de la pena complerta, les sortides per anar a treballar o a fer voluntariat, i les dels tercers graus).

De Puig de les Basses tan sols dos presos han sortit a fer treballs a fora del centre. Per pal·liar aquestes circumstàncies es va establir que els interns puguessin realitzar videoconferències i videotrucades per WhatsApp amb la família. Justícia va comprar mòbils i, del 29 de març al 25 de maig, a Figueres es van efectuar 3.187 videotrucades. I, pel que fa a les videoconferències, es realitzen a través de programes com ara Jitsi Meet. Abans de l’emergència sanitària ja se’n feien, pensades sobretot per als interns que tenen familiars a l’estranger o a la resta de l’Estat, mentre que actualment el sistema s’ha generalitzat. “Ha estat un èxit perquè ha aportat un plus d’humanitat i ha fet que el confinament fos més portable”, considera Calderó. A banda, els interns i les internes tenen normalment 10 trucades telefòniques a la setmana (de vuit minuts) i, arran de la crisi sanitària, el nombre de trucades per persona s’ha augmentat a 20.

Evitar cues

Les comunicacions orals per locutori de vidre són les que els interns tenen els caps de setmana, les quals són de 40 minuts i hi poden assistir 4 familiars. I, durant el mes, també hi ha els vis-a-vis, de diferents tipologies: les visites íntimes, amb la parella sentimental; les familiars, amb fins a quatre persones, i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.

A la regió sanitària de Girona es va entrar l’1 de juny en la fase 2, que possibilita restablir els vis-a-vis, mentre que en la fase 1 es van recuperar les comunicacions per locutori (per prevenció, però, s’ha limitat al 50% el nombre de visitants i, en comptes de quatre familiars, n’hi poden anar dos). Aquestes visites, que es concentraven als caps de setmana, es divideixen ara al llarg de tota la setmana per repartir més la gent i evitar cues o aglomeracions. Les persones que entren a la instal·lació han de portar mascareta i, a l’accés, hi ha control de temperatura.

Els permisos de sortida es podran tornar a donar en la fase 3. Tot i així, de moment 47 interns de tercer grau de Puig de les Basses i 132 del centre de règim obert de Girona han pogut fer el confinament a casa. Paral·lelament, la fase 2 permet la reobertura del poliesportiu i la represa del voluntariat dins de la presó. “Hi ha voluntaris que col·laboren en activitats esportives, artístiques, religioses, d’atenció social, etc. Ajuden a crear vincle i és important que les presons siguin permeables a la societat. És sumar tots a favor de la reinserció”, conclou Calderó.

LES FRASES

El nostre pla de desconfinament pot variar en funció dels criteris de Salut. Hem de ser optimistes; tot indica que anirem escurçant terminis
Els permisos de sortida afavoreixen la reintegració al medi social i es tornaran a donar en la fase 3
Amand Calderó
sec. de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de catalunya

“A la presó, és un doble confinament”

canvis ·
Un educador social relata que els reclusos s’han sabut adaptar bé a la situació
“Agraeixen la sinceritat i que els expliquem què passa a fora”
Gisela Pladeveya

“Els interns han sabut adaptar-se a les noves circumstàncies i a les informacions canviants que es van donant. Molts, ja sigui a través dels mitjans de comunicació o de les seves famílies, van ser conscients des de bon principi de la situació excepcional per la Covid-19 i han entès perfectament les mesures adoptades.” És una de les valoracions d’un dels educadors socials de Puig de les Basses. Diu, tot i això, que en un primer moment alguns reclusos van mostrar cert rebuig a la intervenció professional: “Es va deure al temor que nosaltres els poguéssim contagiar. Inicialment existia confusió sobre com actuar i no se sabia ben bé què passava. A còpia que es van anar implantant les mesures de protecció i es va rebre més informació, els interns van variar el focus i van estar més preocupats per la seva situació personal, com ara per la pèrdua temporal de les comunicacions familiars o pel fet d’haver-se parat alguns beneficis penitenciaris, que no pas per la Covid mateixa.” I, en el moment actual, pregunten més, ja que “veuen per la televisió que la situació a l’exterior s’està normalitzant”: “Saben que hi ha una desescalada i tenen interès per quan es recuperarà la normalitat a dins. Agraeixen que els siguem sincers, que els expliquem el que va passant, el que es va decidint i el que hi podem fer.”

Amand Calderó hi afegeix que als centres s’apliquen mesures que es duen a terme al carrer, com ara conservar les distàncies i fer torns al menjador. “El confinament a les presons és un doble confinament. Puig de les Basses, en situació de normalitat, té molta activitat, en l’àmbit de teatre, d’escola, de poliesportiu... Això s’ha reorganitzat en grups reduïts. I, a banda, vull destacar que els professionals dels serveis penitenciaris estan al peu del canó. No és fàcil, la seva feina és molt vocacional i estan treballant amb grans dosis de responsabilitat.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detinguts dos conductors que circulaven per l’AP-7 a 246 i 214 km/h a Cambrils i Reus

barcelona

Un home de 88 anys mor ofegat a la platja de les Madrigueres del Vendrell

Barcelona

Una vintena de científics demanen una “avaluació independent” de la gestió del coronavirus a l’estat espanyol

Madrid

El risc de rebrot baixa dos punts però segueix en nivells molt alts

Barcelona

Un ciclista mor atropellat a la BP-5107 a Sant Pere de Vilamajor

Barcelona

Desarticulada una organització criminal que feia robatoris amb força en domicilis des de l’Hospitalet de Llobregat

Barcelona

1.500 famílies de Girona ja han rebut ajudes d’emergència perquè la covid-19 els ha deixat sense ingressos

Girona

Set titulacions demanen més d’un 13 de nota

Barcelona

El risc de rebrot baixa a les comarques de Girona excepte al Baix Empordà i la Garrotxa

girona