Societat

Intermón alerta que la classe mitjana camina cap a la pobresa

L’informe d’Oxfam avisa de l’empobriment de les llars amb ingressos mitjans

S’enquisten els col·lectius amb més precarietat i es complica la mobilitat social

L’informe anual d’Oxfam Intermón alerta de la precarització de les condicions de vida de la classe mitjana. L’estudi assenyala l’empobriment de les classes mitjanes i dels treballadors d’un nivell mitjà a tot l’Estat, de manera que la població també s’està empobrint. Cada cop hi ha menys ciutadans que en formen part i passen a integrar, gairebé tots, la classe social més empobrida. Una de cada sis famílies de classe mitjana va caure en la pobresa durant la crisi els últims 10 anys, i no n’ha pogut sortir.

L’estudi Desigualtat 1-Igualtat d’oportunitats 0. La immobilitat social i la condemna de la pobresa avalua la mobilitat social, l’aprimament de les classes socials i la repercussió que hi té la lleugera recuperació econòmica. L’Estat espanyol no només és el quart d’Europa amb més desigualtats, sinó que, després de Bulgària, és “el segon on la distància entre rics i pobres augmenta més”. Per Oxfam, la bretxa entre les persones riques i les persones pobres està posant en perill la lluita contra la pobresa i castiga sobretot dones i nenes. Per això, l’ONG insta els governs a actuar per aconseguir “canvis reals’’. Intermón subratlla que, com més desigual és una societat, més condicionat estarà el futur de nens i nenes pel nivell d’ingressos de la llar on van néixer. Si no es redueixen els actuals nivells d’iniquitat, l’OCDE estima que a Espanya es necessitaran 120 anys –quatre generacions– perquè una família del 10% més pobre arribi als ingressos mitjans. La pobresa i la riquesa s’hereten. Si es neix en una família de renda alta, es guanya un 40% més que si es creix en una llar de renda baixa. El sistema social no aconsegueix reduir les diferències. Només ho fa en un 8%, i queda lluny dels percentatges europeus.

L’ONG alerta que no es rescaten prou persones de la precarietat com requeriria el nivell econòmic català i estatal. L’Estat ocupa el tretzè lloc en despesa social respecte al PIB a Europa. Oxfam Intermón proposa augmentar el sistema impositiu, que ara és un 6,9% menor que a la resta de països, tant per a les persones amb més ingressos com per a les grans empreses. L’Estat recapta un 12% en impostos de societats, quan fa una dècada era el 20% de la recaptació.

LA XIFRA

11
anys de vida més de mitjana viuen les classes altes respecte a les baixes a Barcelona, per exemple.

LA FRASE

La crisi global de desigualtat és el fracàs del sistema econòmic i social. Els governs han d’actuar ràpid
José María Vera
dir. general d’Oxfam Intermón

Desigualtat en educació i salut

El sistema educatiu ha perdut equitat amb la crisi: una de cada dues persones que abandonen prematurament els estudis pertany al 20% de les llars amb menys ingressos. Un de cada dos joves d’aquest grup social repetirà el nivell educatiu dels seus pares, fet que inutilitza la mobilitat social.

L’ONG també alerta de les conseqüències de les desigualtats en l’àmbit de la salut i de l’esperança de vida. L’obesitat infantil, per exemple, és deu punts superior en la classe social baixa que en l’alta. Altres indicadors de salut cardiovascular dels adults registren avisos similars.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El SEM consolida l’helicòpter nocturn

GIRONA

Èxit del tractament anticonceptiu per a coloms a Barcelona

barcelona

Diversos experts demanen que s’investigui la gestió de la Covid-19 a l’Estat espanyol

madrid

Tragèdia sense disculpes

Beirut
FRA VALENTÍ SERRA DE MANRESA
Historiador i frare caputxí

“S’està jutjant Juníper Serra amb criteris actuals”

barcelona
JOSEP MARIA ARGIMON
SECRETARI DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA

“A Lleida vam actuar tard, ara és fàcil dir-ho”

barcelona

Entra en vigor la pròrroga de 15 dies del tancament dels locals de l’oci nocturn

barcelona

Els ajuts urgents per la crisi de la Covid-19 han arribat ja a 4.500 gironins

girona

Palafrugell prohibeix guardar lloc a les platges

palAfrugell / Blanes