Política

Barcelona presenta un PAM de 2.004 milions en inversions per fer front a les desigualtats i l’emergència climàtica

El primer tinent d’alcalde Jaume Collboni afirma que l’esperit és “ambiciós i transformador” perquè la vida a la ciutat sigui “més justa i sostenible”

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts el primer esborrany del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023, amb el que BComú i el PSC pretenen invertir 2.004 milions d’euros per fer front a les desigualtats i l’emergència climàtica. Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, el pla té un esperit “ambiciós i transformador” perquè la vida a la ciutat sigui “més justa i sostenible”. Entre les actuacions previstes al llarg del mandat destaquen el desplegament del nou model “d’Illa de cures integrals” als deu districtes, l’avaluació de l’impacte en salut de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la creació de l’Observatori de la Soledat, la reserva del 30% de l’habitatge públic per als joves.

Entre les actuacions metropolitanes i les transformacions urbanes programades segons el PAM hi ha l’impuls del procés de remodelació del recinte firal de Montjuïc, l’ampliació de l’estació de Sants o la connexió del tramvia per la Diagonal. També transformar els entorns de la Sagrada Família, continuar les obres de la plaça de les Glòries o la transformació integral de Via Laietana.

En línies globals, el PAM presentat aquest dimarts s’estructura en sis eixos estratègics que marquen les prioritats del mandat segons el govern municipal: drets socials; emergència climàtica; progrés econòmic; dret a la ciutat; aprenentatges, creativitat i vincles; i governança.

En drets socials destaquen actuacions com continuar el desplegament del programa d’allotjaments APROP, situar Barcelona com una ciutat referent en accessibilitat o promoure una dieta saludable i baixa en carboni amb èmfasi en escoles i menjadors socials.

En relació amb la infància es preveu ampliar la Xarxa de Centres Oberts i posar en marxa el seu nou model de finançament mentre que en immigració es vol reforçar el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).

Per combatre l’emergència climàtica s’inclouen mesures com ara el seguiment de la implementació de la Zona de Baixes Emissions, electrificar la flota de vehicles municipals o reforçar l’estructura de l’empresa Barcelona Energia. També es marca com a objectiu l’ampliació de carrils bici o regularitzar els models de mobilitat compartida.

En l’eix de progrés econòmic hi ha accions com “consolidar” la capitalitat mundial del mòbil, aprofitant el MWC, i incorporar també la visió econòmica en grans projectes com el Port Olímpic o la Zona Franca. També s’inclou la creació de l’Observatori del Comerç.

Per altra banda, amb relació al capítol de dret a la ciutat, es preveu doblar el parc d’habitatge assequible de lloguer, crear un centre contra l’assetjament immobiliari i mantenir -o ampliar si cal- el pla d’inspeccions i sancions per fer front als habitatges d’ús turístic il·legals.

Segons ha explicat el regidor d’Economia i Pressupostos, Jordi Martí, la transformació que es persegueix amb el PAM “no és només física”.

Inici del debat ciutadà

El document del PAM, que planifica l’activitat municipal pels propers anys, és el punt de partida per obrir ara el debat ciutadà sobre quins són els reptes i les necessitats de la ciutat de Barcelona.

Des del 3 de febrer i fins al juny tindrà lloc un procés participatiu per acordar el full de ruta del mandat amb els grups polítics però també amb entitats i ciutadania.

Les aportacions ciutadanes es podran fer presencialment -per exemple, se celebraran 250 sessions de debat a la ciutat- o a través de la plataforma decidim.barcelona.

Segons ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, l’objectiu és “generar un espai de deliberació”. En comparació amb l’edició anterior del PAM, en aquesta ocasió el consistori vol “aprofundir” amb una participació més inclusiva donant veu especialment a infants i joves, gent grans i persones amb diversitat funcional i discapacitat.

Amb aquest objectiu es faran, per exemple, una trentena de sessions participatives en centres educatius de diferents barris, amb la previsió que hi participin prop de 3.100 estudiants de 4t i 5è de primària i 3r d’ESO.

El govern presentarà aquest dimecres a la Comissió de Presidència el PAM, amb la previsió que els grups facilitin la seva tramitació i l’inici del procés participatiu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Abascal no agafa el telèfon a Sánchez

Barcelona

Torrent proposa destinar més de 2 milions d’euros no executats del pressupost del Parlament del 2019 al departament de Salut

Barcelona

Segona pròrroga de l’estat d’alarma després de 3 setmanes de confinament 

Madrid

Cap a un nou confinament a l’Estat

madrid

El govern insta fiscalia a actuar per coacció del TS a funcionaris

barcelona

Algèria s’enfonsa en la seva crisi aguda

alger

Suècia, el malalt tranquil

BARCELONA

Els laboristes britànics escullen avui el nou líder

Londres
ÀNGEL CANOSA
ALCALDE DE BLANES

“Hi haurà prioritats ajornades”

BLANES