Política

NAJAT DRIOUECH

Número 10 d'ERC per Barcelona

“Jo soc el resultat del sistema educatiu català”

Diu que és una activista en defensa dels drets socials i les igualtats, i ara, des del número 10 de la llista d’ERC, eleva la seva causa a la primera divisió

Puigdemont seria un president legítim perquè va ser escollit pels ciutadans i està fora de joc per culpa del 155

Va néixer al Marroc (Asila, 1981) però viu a Catalunya des que tenia nou anys. Treballa de tècnica d’ocupació a l’Ajuntament del Masnou i els seus estudis en immigració, religions i identitat cultural l’han convertit en una veu autoritzada en la matèria.

Què la fa decidir a entrar en política?
Catalunya està patint una situació trista, gens pròpia d’un país democràtic. En aquest context, el meu fill de vuit anys, el 6 o el 7 de setembre, mentre mirava en directe què passava al Parlament i li explicava que aquells eren els nostres representants perquè els havíem votat, em va qüestionar que ens representessin realment a ell o a mi, perquè ningú s’assemblava a nosaltres. Això em va fer adonar que hi havia alguna cosa que no estàvem fent bé, perquè ens sentim catalans, volem ser considerats com a tals, però no existim en l’esfera política.
I per què amb ERC?
Jo havia coincidit amb gent d’ERC en trobades i jornades on participava com a experta en gestió de la diversitat, i sempre havia reclamat en veu alta que era trist no veure la diversitat cultural catalana a les llistes del Parlament, que són les que se suposa que representen tots els ciutadans. I quan són ells els que m’ho proposen no puc ser hipòcrita! M’ho volia pensar una mica però tant les companyes de feina, com la meva parella em van dir que no m’havia de pensar res, que tenia l’oportunitat de superar l’àmbit local en la meva lluita per la justícia social. I quan ho vaig comentar a la meva mare, es va posar a plorar i em va dir que no havia estat 27 anys netejant cases per donar-me un futur i una educació perquè jo ara la decebés. No podia dir que no.
ERC porta l’independentisme a l’ADN, vostè també?
Vaig anar a votar l’1 d’octubre i vaig anar a votar el 9-N perquè soc una persona que considera que tothom té dret a decidir, i això ho defensa ERC.
També ho defensen altres sense ser independentistes. S’hauria sentit més còmoda en una llista unitària?
Em sento molt còmoda en la llista on estic, conec l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira de fa molts anys. També conec la Carme Forcadell, i tots ells són persones que abans d’estar jo a la llista m’havien demostrat que realment creuen que Catalunya és un poble de pobles i que els catalans som tots, independentment del nostre origen.
Representa la integració en una llista independentista. Hi ha qui potser hi voldrà veure l’èxit de l’adoctrinament.
Soc una màxima defensora de l’ensenyament públic català. He treballat amb i a favor de la comunitat educativa a l’hora d’apropar la diversitat que té l’aula i puc dir que tenim un sistema educatiu excel·lent. Jo soc el resultat del sistema educatiu català, perquè vaig arribar amb nou anys que no sabia ni parlar, ni llegir, ni escriure ni català ni castellà, i gràcies a l’esforç, les ganes, l’acollida i l’escalfor que vaig rebre a l’aula soc el que soc ara. Ningú es pot permetre el luxe de dir davant meu que el sistema català adoctrina o que és sectari. A mi m’ha donat eines per ser autocrítica en tot el que m’envolta i crear la meva pròpia opinió.
En la posició que té a la llista, quasi podem dir que serà la primera diputada que portarà vel.
A la Catalunya del segle XXI el tema del vel quedarà com una cosa anecdòtica, perquè jo em presento per representar tots els catalans i les catalanes independentment d’on hagin nascut, quin sigui el seu nom o el seu cognom.
Però deu estar d’acord amb mi que hi ha gent que combrega amb això i gent a qui li passa just el contrari...
No pretenc caure bé a tothom, de la mateixa manera que a mi tampoc m’agrada tothom. És cert que soc la primera, però només vull ser la primera de moltes més. Fa 40 anys que hi som i no marxarem, perquè aquest és el nostre país i és aquí on ens hem format com a futurs metges, alcaldes, periodistes... independentment del nostre origen. Per això, que vulgui mantenir la meva identitat, com ho poden fer generacions futures, amb el tema del vel és anecdòtic, perquè se m’ha de valorar per la meva formació, per la meva trajectòria professional i per la meva implicació en l’àmbit social.
Quin ha de ser el full de ruta el 22-D?
No és el que farem, és el que ens deixaran fer. Perquè de moment hem hagut de començar la partida amb jugadors a la presó, i això fa que aquesta campanya sigui molt trista.
L’amenaça del 155 continua i, de fet, des d’ERC també parleu d’unilateralitat si no hi ha voluntat de diàleg...
De tot això caldrà parlar-ne a partir del dia 22 en funció del que ens deixin fer. La nostra idea és continuar amb la lluita que s’ha fet fins ara.
Veuria legítim que Puigdemont tornés a ser president?
M’ho hauria de pensar... perquè caldria veure quin paper fem tots els partits que ens presentem i que estem aquí. Amb Junqueras a la presó i Puigdemont fora de joc per culpa del 155... en aquest sentit sí que seria un president legítim perquè va ser escollit pels ciutadans.
Com veu el panorama si hi ha una majoria amb partits constitucionalistes?
Ho tindrem una mica complicat tot plegat i el panorama serà bastant dramàtic. Seria molt trist que guanyessin les forces que estan a favor dels empresonaments, que estan a favor de la violència exercida el dia 1 d’octubre, que estan a favor de tota aquesta situació de degradació econòmica que ens diuen que estem patint... Però jo confio que la ciutadania catalana tindrà prou criteri per valorar realment què és el que la beneficia com a ciutadania. Confio que a l’últim moment els catalans valoraran més voler recuperar els drets i les llibertats que com a ciutadans hem perdut ara que no pas continuar tal com estem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El dret a votar amb salut

barcelona

Illa deixa Sanitat plantant el Congrés sobre la vacuna

madrid

Xi reclama més cooperació

GINEBRA

El TC debatrà aquesta setmana el primer recurs del judici del procés

Madrid

Rutte diu que els disturbis són “violència criminal”

Barcelona

La UE recela d’AstraZeneca i el seu retard en les vacunes

BRUSSEL·LES

ERC reivindica un “front ampli” que lideri el país

barcelona
estat espanyol

Patrimonio Nacional també paga el manteniment de tres piscines de Felip VI

Raquel Sans Guerra
Número 1 d'ERC per Tarragona

“És complicat ser d’ERC a Twitter, però no quan en surts”

tarragona