Opinió

Catalunya i la inversió estrangera

Bones notícies per a Catalunya en el sector industrial: el país continua liderant les inversions a l’Estat, segons dades del govern espanyol. L’atractiu que resulta de la suma de factors com ara la posició geoestratègica, la base industrial, el ‘hub’ tecnològic i digital i infraestructures científiques de qualitat és bàsic perquè desenes d’empreses estrangeres, moltes de les quals de relleu mundial, hagin triat Catalunya i, sobretot, l’àrea metropolitana de Barcelona per instal·lar-se o per continuar creixent a partir d’instal·lacions que ja hi tenen. Unes dades que contrasten del tot amb els mals auguris enviats els darrers temps des de diferents sectors interessats, assegurant que el manteniment de les reivindicacions sobre la independència de Catalunya tenien un impacte negatiu important sobre les inversions estrangeres al país. Un fet que no es va ni demostrar durant els mesos de més confrontació política de l’any 2017, quan, fins i tot, des del mateix govern espanyol, es va promoure la marxa d’empreses cap a fora de Catalunya.

Pel que fa a les inversions que arriben, cal destacar-ne la diversitat d’orígens, n’hi ha d’arreu del món, i també el fet que moltes d’aquestes pertanyen al sector tecnològic, fet que situa Catalunya entre els capdavanters en recerca, investigació i inversió en un dels punts clau de la societat del futur.

Malgrat aquestes dades optimistes, Catalunya té encara nombrosos dèficits en infraestructures i serveis, la majoria atribuïbles a la persistents manca d’inversió de l’Estat, que ha deixat, per exemple, la xarxa ferroviària en molt mal estat, o que no ha invertit –ni ha deixat via lliure a la part catalana– en la gestió de l’aeroport de Barcelona.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.