Opinió

Vigilància a la reforma hipotecària

El Ministeri d’Hisenda va enviar fa uns dies al Consell d’Estat l’avantprojecte de llei de contractes de crèdit hipotecari per saber el seu parer. Aquest avantprojecte ja ha estat rebut com un gran progrés en comparació amb la normativa actual, però abans de llançar les campanes al vol s’han de tenir en compte dues precisions. La primera: que és un avantprojecte. No es pot avançar com serà la llei que aprovi el Consell de Ministres, passat l’estiu, ni com quedarà després del seu tràmit parlamentari, tenint en compte que el PP no té majoria parlamentària.

La segona precisió és que tal reforma no es fa perquè el govern espanyol s’hagi adonat de les deficiències legals. No: es fa per pressió de la Comissió Europea, que va arribar a multar l’Estat per no haver adaptat una directiva del 2014. Per tant, cal dubtar del convenciment del govern espanyol d’abordar el canvi. Un canvi que serà anunciat i difós a so de bombo i platerets, posant l’accent en els grans beneficis per al consumidor. Com en totes les reformes anteriors.

La llei, si s’aprova en els termes actuals, intentarà donar més garanties i una més gran protecció als consumidors davant els bancs, perquè la hipoteca sigui menys onerosa. Tenint en compte els ajuts públics i sense retorn que va rebre bona part del sistema financer, el govern espanyol encara hauria pogut exigir més. A banda que si el Banc d’Espanya no compleix la seva funció inspectora i no s’avança als esdeveniments –en comptes d’anar a remolc, com fins ara– els problemes afloraran. Amb una altra aparença, però ho faran. Per exemple, el no resolt tema de la dació en pagament o el manteniment d’algunes comissions.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.