La Borsa
Més valors
Economia

Cau un 30% la contractació d’habitatge nou i rehabilitació

De cara al 2021 projecten un descens del 6,4% i preveuen que la situació no es normalitzarà fins al 2023

Pensen que el context és diferent de la bombolla del 2007

Reclamen més celeritat per atorgar llicències urbanístiques

La contractació d’habitatges nous a les comarques gironines el 2020 va caure un 30,4%, segons les dades d’edificació que va presentar ahir el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona . Les xifres dels aparelladors gironins indiquen que el descens és més accentuat en la contractació de projectes de rehabilitació, que cada vegada tenen un major pes específic en el sector. Així, respecte a l’any anterior, es va passar de 1.562 habitatges a 1.028, un 34,2% menys, a la demarcació gironina. Quant a la contractació d’obra nova, el descens és del 30,4%, dels 1.188 habitatges contractats el 2019 als 827 el 2020.

El president dels aparelladors gironins, Miquel Vendrell, atribueix el descens, per una banda, a les conseqüències de la Covid-19. Amb tot, va recordar que el sector de la construcció va estar aturat els quinze dies de l’inici de la pandèmia al març, els quals es van recuperar i en aquest sentit s’han pogut entregar les obres segons el termini compromès. Un altre dels factors que han contribuït al descens és la moratòria per construir a la Costa Brava durant la tramitació del pla director, que “ha fet endarrerir molts encàrrecs i ha creat inseguretat en molts clients que han volgut esperar-se”, segons va assenyalar Miquel Vendrell ahir al migdia en una roda de premsa telemàtica i també retransmesa per TV Girona.

El president dels aparelladors gironins va demanar celeritat als municipis amb planejaments urbanístics “antiquats”, que ara tenen dos anys de marge per actualitzar-los. “Per culpa de la pandèmia s’ha notat també un alentiment a l’hora de donar llicències urbanístiques; ens falta agilitat”, va remarcar Vendrell.

Política d’habitatge

El Col·legi d’Aparelladors calcula, a partir de les contractacions i els projectes que ara estan en marxa, que tancaran el 2021 amb un 6,4% menys d’habitatges acabats, tant d’obra nova com rehabilitats, amb una xifra d’uns 1.900. El president dels aparelladors gironins es va mostrar, però, optimista “malgrat la gravetat de la situació i l’elevada incertesa quant a l’evolució de la pandèmia”. Vendrell va argumentar que, a diferència de la bombolla immobiliària del 2007, “el sector té fonaments més sòlids” que fa quinze anys. Va remarcar que la situació és molt diferent de la d’aleshores, quan hi va haver una crisi financera. “De cara al 2023 tindríem certa estabilitat i recuperarem la mobilitat global”, va reblar. En relació amb si hi haurà una previsió a la baixa quant als preus per a aquest 2021, el Col·legi d’Aparelladors no pot preveure una davallada dels preus.

L’anàlisi també detalla els habitatges acabats durant el 2020; és a dir, aquells projectes ja finalitzats i lliurats a promotors o particulars com a clients finals. D’obra nova se’n van enllestir 953 (un 0,41% més que el 2019) i van visar 756 rehabilitacions (un 7,38% més que l’any anterior). Un total de 1.709, als quals cal sumar els projectes visats de fora de la demarcació, que eleven la xifra total a 2.030.

Per altra banda, el Col·legi d’Aparelladors de Girona també va reclamar una política efectiva en matèria d’habitatge. “No podem viure a cops de decret; s’han de tenir unes regles del joc clares”, va demanar el seu president.

LES FRASES

Malgrat la gravetat de la situació i l’elevada incertesa quant a l’evolució de la pandèmia, el sector té fonaments més sòlids que el 2007
Trobem a faltar una política efectiva en matèria d’habitatge. No tenim cap pla d’habitatge seriós. No podem viure a cops de decret
No som pessimistes de cara al futur. De cara al 2023, tornaríem a tenir una certa estabilitat
Miquel Vendrell
president del col·legi d’aparelladors de girona

Descens del 24% pel que fa als clients estrangers

L’estadística del Col·legi d’Aparelladors xifra en 181 els habitatges contractats l’any passat amb clients d’altres nacionalitats d’Europa i sobretot dels països de l’Est. Representa un 24% menys que l’any anterior. El president dels aparelladors gironins, Miquel Vendrell, interpretava aquest descens arran de la important reducció de la mobilitat a causa de la pandèmia, que ha condicionat, assenyala, les operacions actuals i sobretot les futures. “Els nostres clients estrangers a penes han vingut aquest estiu; no s’han pogut desplaçar”, relata. Els habitatges de clients estrangers estan situats en poblacions de la Costa Brava. La major concentració es troba a Roses (32 habitatges); Castelló d’Empúries, que inclou Empuriabrava (22); Begur (21); Lloret de Mar (15), i l’Escala (11). Segons les dades dels aparelladors gironins, a la ciutat de Girona hi ha deu habitatges contractats de clients estrangers.

El teletreball reconverteix els habitatges

G. Busquets Ros

La pandèmia ha suposat un augment de l’interès dels clients del país en segones residències o en habitatges en l’àmbit rural amb l’objectiu de fer-hi teletreball. És una de les tendències que detecta l’estudi de les dades d’edificació de l’any passat del Col·legi d’Aparelladors, que situa aquesta demanda del mercat interior en localitats empordaneses del litoral. Així, segons les dades comarcals, a l’Alt Empordà i el Baix Empordà es van lliurar 202 i 211 habitatges acabats, respectivament. “A la zona costanera és on més incidència tenim amb habitatge nou”, assenyala el president, Miquel Vendrell.

El Col·legi d’Aparelladors alerta, però, que l’increment del teletreball ha d’anar acompanyat d’una millora de les infraestructures de telecomunicacions en l’àmbit rural. Per altra banda, el teletreball també ha fet avaluar les mancances dels habitatges i de les primeres residències. “En la tipologia d’habitatges, ara es valora molt més tenir un balcó, terrassa i un pati; un espai per poder sortir”, va destacar Vendrell.

Més piscines visades

Com a curiositat, Vendrell va afegir que el 2020 van visar un 32,5% més de projectes de piscines que el 2019. El president dels aparelladors gironins ho va atribuir al tancament de les piscines públiques, que ha fet que molts particulars hagin optat per fer-se una piscina a la seva pròpia finca, així com substituir les piscines provisionals per piscines de construcció.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañete: “A Pimec guanya la moderació i no la crispació”

barcelona

Oliu rebutja la possibilitat de fer quitances als crèdits ICO

sabadell

El nombre de pernoctacions en hotels a Catalunya durant el gener es desploma un 85,5%

Madrid

Acord per evitar el trasllat de 37 treballadors de la planta de Pastas Gallo de Granollers a la fàbrica de Còrdova

Granollers

La Cambra alerta que la reforma de la tributació als autònoms podria augmentar fins a un 50% la quota

barcelona

El consum de ciment va caure un 4,7% al gener

barcelona

Oliu, sobre els crèdits ICO: “No té cap sentit plantejar quites, seria advers”

Sabadell
En directe

Pedro Sánchez anuncia un paquet addicional d’11.000 milions d'euros per ajudar a empreses, pimes i autònoms

Madrid

La mecànica de votació retarda el recompte a Pimec

barcelona