La Borsa
Més valors
Economia

Els pagesos ja no vendran per sota del cost

La llei de la cadena alimentària preveu beneficis fiscals i millores laborals

Els contractes hauran de detallar costos

El Consell de Ministres espanyol va aprovar ahir un seguit de canvis en la llei de la cadena alimentària, entre els quals hi haurà l’obligació de fer constar el cost de producció en els contractes de distribució i la prohibició de vendre per sota d’aquest cost, amb l’excepció dels casos en què es vulgui evitar el malbaratament alimentari. També, si hi ha promocions o descomptes aplicats per les cadenes de distribució al consumidor, aquests descomptes hauran de ser assumits per les distribuïdores. El càlcul del cost de producció es determinarà per venedors i compradors en funció de factors com la despesa en salaris, els fertilitzants, les llavors o l’energia, a partir d’índexs estadístics oficials.

El nou decret llei, que sorgeix com a resposta a les protestes que el camp ha dut a terme en les últimes setmanes, com ara les que van protagonitzar els pagesos a Lleida el passat dia 14, també prohibirà promocions comercials “enganyoses” que regalin productes alimentaris a canvi de comprar-ne d’altres i subvencionarà la reconversió de contractes temporals a fixos dels treballadors del camp.

Reforç negociador

Durant la seva compareixença davant la premsa, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va afegir que les mesures també suposen un reforç de la posició negociadora dels petits productors per reequilibrar la cadena. Planas va admetre que calien mesures d’urgència per protegir els treballadors del camp. Entre aquestes, el decret inclou canvis en l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) per tal que la tributació dels joves agricultors per incorporar-se a l’activitat es pugui fer de manera fraccionada en quatre exercicis fiscals. També es bonificarà la conversió de contractes temporals a fixos discontinus o fixos per tal de generar estabilitat laboral. Finalment, també es modifica la llei d’Inspecció de Treball i Seguretat Social perquè l’empresari posi a disposició del treballador llocs de descans o repòs que podran ser objecte d’inspecció per comprovar que compleixin les mesures de sanitat i seguretat adients.

Planas va recordar que totes aquestes mesures s’han pres després de divuit reunions amb organitzacions agràries, cooperatives, indústria, distribució i consumidors.

Sancions de fins a un milió euros per a casos greus

La venda d’un aliment per sota dels seus costos de producció serà sancionada amb un màxim de 100.000 euros i un mínim de 3.001 euros, en funció de la gravetat de la infracció, tot i que si és una practica reiterada pot arribar al milió d’euros.

El responsable d’Agricultura va lamentar els “desequilibris” entre els agricultors i la resta de les baules de la cadena , des de la indústria fins als consumidors, passant pels supermercats, i va atribuir la situació més desfavorable de la pagesia a “l’atomització” del sector primari.

El ministre va posar alguns exemples concrets, com ara la venda del litre de llet per sota dels 60 cèntims o les promocions d’alguns supermercats, que regalen un litre d’oli d’oliva verge si s’adquireixen dues caixes de detergent, una pràctica que, a parer de Planas, “és inadmissible i devalua el producte”.

El govern espanyol no ha quantificat el cost de les mesures de tipus fiscal, encara que va assegurar que tindran poc impacte pressupostari perquè el nombre de beneficiaris és limitat en comparació amb el total de la població treballadora a l’Estat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Expocasió es farà, però als concessionaris

GIRONA

Bartomeu Compte deixa la secretaria general de CCOO a la demarcació

GIRONA

Pressió a Europa per evitar que Nissan tanqui

Barcelona

BBVA aporta 6.600 milions en préstecs

Barcelona

Brussel·les nega que s’hagi compromès a revisar el tractat de lliure comerç amb el Japó pel tancament de la Nissan

barcelona

Nissan a Catalunya o el preu de la negligència d’Estat

economistes

Reobre avui el primer hotel turístic de la Costa Daurada

vila-seca

Mas Marroch, dels Roca, obre amb les reserves plenes

vilablareix

600.000 milions més del BCE a la compra de deute

Brussel·les