Cultura

El sector de l’art, en xoc

Les associacions d’artistes, crítics i galeries denuncien en un comunicat conjunt els canvis a la Fabra i Coats

El sector artístic està preocupat i profundament molest amb l’Ajuntament de Barcelona un cop han transcendit els canvis que aplicarà a la Fabra i Coats tan sols un any i mig després que posés en marxa el que havia de ser el seu gran projecte cultural per a aquest mandat. A partir d’ara, el centre d’art i la fàbrica de creació, les dues potes d’aquest macroequipament, tindran direccions i projectes separats. Les associacions d’artistes (PAAC), de crítics (ACCA) i de galeristes (Art Barcelona) denuncien en un comunicat conjunt el procés que s’ha seguit i les implicacions que tindrà en el sector aquesta decisió que es va prendre en ple confinament.

Tot d’una expressen la seva “perplexitat” per les “contradiccions de la política en arts visuals de l’Ajuntament”. “D’una banda, dona suport al teixit cultural amb noves mesures extraordinàries en clau post-Covid, i, de l’altra, precaritza aquest mateix teixit concentrant la gestió dels equipaments dedicats a les arts visuals en unes poques mans, amb contractacions contradictòries i canvis de rumb injustificats.”

Van avisar

Les associacions recorden que el model de direcció única dels dos equipaments que s’allotgen en el recinte de la Fabra i Coats ja el van qüestionar “fermament” quan l’Institut de Cultura (Icub) estava preparant-ne el concurs i els ho va consultar. El consistori, però, va tirar pel dret. “Un any i mig després de la selecció de Joana Hurtado per a la direcció del macroequipament, l’Icub s’hauria retractat de la fórmula i hauria decidit que a partir d’octubre Hurtado seria cessada i recontractada amb caràcter de treballadora autònoma per dirigir únicament el centre d’art. La fàbrica de creació seria absorbida pel mateix cos administratiu de l’Icub, que en delega a Carles Sala la coordinació en espera de convocar-se un nou concurs.” Sala va formar part del jurat que va elegir Hurtado.

“Lamentem l’escassa transparència amb què s’ha conduït aquest procés”, subratllen en el text, tot lamentant la falta de diàleg: “L’avaluació que l’Icub hauria fet de la gestió d’Hurtado no s’ha fet extensible al sector, havent-se resolt la redefinició d’estructures, projecte i direcció de manera unilateral i tanmateix precipitada.” “Ens preguntem per la legitimitat d’un procés competitiu i exigent com ha estat aquest concurs públic de direcció, que inevitablement crea un precedent: en quin lloc situa la crisi en la direcció de la Fabra i Coats els concursos públics i el respecte professional?”, reblen.

En el comunicat, les associacions carreguen contra “la degradació de la plaça que ha ocupat Hurtado d’una posició d’alta direcció a la seva externalització”. També recorden que ja hi va haver un primer cas, el de La Virreina Centre de la Imatge, que ha dirigit Valentín Roma al llarg de quatre anys també en règim de treballador extern.

En relació amb l’equipament de la Rambla, la PAAC, l’ACCA i Art Barcelona alerten de les intencions de l’administració municipal de “fusionar-lo” de manera “imminent” amb La Capella. “S’ha desaconsellat de nou a l’Icub procedir a la formació d’un nou macroequipament pels perjudicis que comportaria pel que fa a qualitat de la gestió.” Per a la Capella, sense direcció des de la jubilació d’Oriol Gual abans de l’estiu, exigeixen organitzar un concurs públic “d’acord amb els principis de bones pràctiques i en diàleg amb el sector de les arts visuals.”

A tall de conclusió, “la inestabilitat a la qual [l’Ajuntament] està abocant les direccions dels equipaments públics porta implícita la precarització generalitzada de tot el sector, pel que els professionals som els que n’acabem pagant les conseqüències, així com de retruc tota la ciutadania.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.