Cultura

Gastronomia

Cuina del terrer i no pas cuina viatjada

Cuina de l’Empordanet presenta a El Far de Sant Sebastià un llibre que repassa els 25 anys d’història d’aquest grup

Els restauradors que l’integren es mantenen fidels a l’aposta pel producte del territori

El murri de Josep Pla deia que no entenia res sobre gastronomia, que només li agradava menjar. Tot seguit, però, descrivia amb els adjectius més quirúrgics que existeixen l’olor d’un sofregit, la textura de l’oli d’oliva, el gust de mar de la llagosta... És a dir, que feia una defensa aferrissada de la cuina arrelada al territori, per sobre de la viatjada. I no en va, ja que ho afirmava en un context d’explosió turística. I en aquest context d’amenaça viatjada, un grup cuiners de l’Empordanet van apostar per crear una cuina que posés en valor els productes de la terra amb unes propostes gastronòmiques que l’han convertida en universal. Ho remarca Ferran Adrià en l’epíleg del llibre La cuina de l’Empordanet (editorial Vitel·la), presentat ahir a l’hotel El Far de Sant Sebastià de Palafrugell, amb motiu del 25è aniversari del grup.

Que el producte de la terra és l’essència d’aquest grup es va evidenciar amb una passejada dels xefs dels divuit restaurants que l’integren pels mercat de Palafrugell, on van fer-la petar amb els marxants de verdura i fruita. Un cop a dalt del far, el gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, va recordar els antecedents del grup amb les mostres gastronòmiques (del 1982 al 1991), les campanes gastronòmiques de productes fins al 1994, i el Congrés Nacional de Cuina, que va impulsar definitivament la creació del grup, el 1995. La directora de Vitel·la, Gemma Garcia, va explicar que el llibre, prologat per Joan Roca, ofereix una mirada transversal de la cuina de l’Empordanet a través de Xavier Martí, Martí Sabrià, Xavier Pla, Pep Palau, Josep Maria Fonalleras i Salvador Garcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La cobla global

girona
JORDI CERVERA
ESCRIPTOR

“La cuina demana molt temps, molta reflexió i una gran experiència”

badalona

Buit creatiu i existencial

Barcelona
Crònica

Art antivigilància

Un tast de...
‘Família’, Natalia Ginzburg

Ginzburg i la família

La nova Associació Balada del Sabater d’Ordis es presenta avui a Castelló

castelló d’empúries
Crítica
cinema

Actuació corprenedora

‘[REC]’ obre una nova sala 4DX de Filmax

L’anhel tan humà de comunicar-se

Barcelona